02 apr 2020
2020-04-02

Cirkulär lunchkavalkad

Istället för fysisk kick-off startar SGBC Öst upp den 15/4 med ett webbinarium om ett hett ämne i branschen, nämligen cirkularitet.

Vi har bjudit in Göteborgs stad för att berätta om sitt ambitiösa arbete för att driva på omställningen till en cirkulär ekonomi. Vi får höra om stadens arbete med att gå från en stad som förbrukar till en stad som återbrukar. Vi får även höra om den alldeles nya ”Upphandlingskrav för cirkulära flöden i bygg och rivnings-processen”. En guide för dig som arbetar med offentlig upphandling av bygg- och rivningsprojekt. Guiden hjälper dig att ställa upphandlingskrav för att minska avfallet i bygg- och rivningsbranschen.

Sedan hoppar vi vidare till CIX – Så gör vi ett bostadshus mer cirkulärt, och mäter cirkulariteten. ETTELVA Arkitekter ger en lägesrapport från sitt Boverketfinansierade projekt där de tillsammans med Riksbyggen, Bengt Dahlgren och Lokalförvaltningen i Göteborg slår ihop cirkulära grepp, metoder och material för att skapa en klimatsmart och cirkulär byggnad. Samt hur de utformat CIX – ett verktyg för att mäta en byggnads cirkularitet.

Men återbruk är ju mer än material och byggnader – hur tar vi vara på livet i staden när vi bygger nytt? Att vi behöver ta vara på det befintliga och att använda våra resurser smart är självklart. Så även för sociala och kulturella värden. Vilka ekonomiska och sociala vinster finns inbyggda i de befintliga platserna och hur kan vi ta tillvara på det som redan finns? Det berättar Helena Klintström på WSP om!

Vi som pratar är:

Nina Wolf, planeringsledare för Cirkulära Göteborg

Emma Östlund, hållbarhetschef ETTELVA Arkitekter

Helena Klintström, ansvarig hållbar stadsutveckling, WSP

SGBC

april 15 @ 12:00
12:00 — 13:00 (1h)

Webbinarium

Fastighet – Byggande – Boende