Är det möjligt att vara modeintresserad och samtidigt agera hållbart? Projektet F/ACT Movement tänker bevisa att det faktist går. Förra årets pilottest där tio privatpersoner deltog skalas nu upp till nationell nivå.

F/ACT Movement, som drivs av Göteborgsregionen och Science Park Borås, syftar till att sprida kunskap om hållbara modealternativ – och samtidigt inspirera fler att uppdatera garderoben på ett cirkulärt och hållbart sätt.

Förra året deltog tio personer i Västra Götaland, så kallade f/activister, i pilotprojektet, som via spridning i sociala medier snabbt växte till något som liknade en hållbar moderörelse.

60 f/activister

Nu skalas projektet upp till att omfatta 60 f/activister i sju kommuner. Under de kommande nio månaderna förbinder de sig att enbart uppdatera garderoben cirkulärt. De som valts ut att delta är modeintresserad personer som vill använda sitt intresse som en aktiv handling till att minska sitt klimatavtryck.

Alla deltagarna får gå på föreläsningar och workshops och möta kända profiler och experter för att lära sig om hur de enkelt kan bygga en hållbar garderob. Träffarna har tema som att aktivera garderoben, styling, stil och secondhand, uppdatera och pimpa, samt vårda och laga. Under träffarna får de ocks dela med sig av sina erfarenheter i en så kallad F/ACT-ring.

Mode så mycket mer än kläder

– Under pilotprojektet upptäckte vi att F/ACT-ringen var väldigt viktig för f/activisterna. Mode är ju så mycket mer än bara kläder. Det är identitet, grupptillhörighet och kultur. Så att ändra sina vanor och sin konsumtion är mycket av en inre resa som behöver delas med andra, säger Gudrun Bonér, projektledare F/ACT Movement och ansvarig för f/activisterna.

Under hela processen ska f/activisterna sprida sin resa på sociala medier, med fokus på Instagram.

Åsa-Hanna Nordenmark är en av de nya f/activisterna. Hon berättar att hon är förväntansfull och ser fram emot att ändra på sina vanor.

– Jag sökte till F/ACT Movement för att jag inte kan se golvet i min klädkammare, men ändå vill jag handla nya klänningar. Jag vill få nya verktyg till att förändra mitt konsumtionsbeteende, min syn på kläder som sliter på jorden och människorna.

De deltagande bor i kommunerna är Borås, Gotland, Karlstad, Linköping, Luleå, Stockholm, Umeå.

Projektet kommer samarbeta med Textilsmart, en informationskampanj till konsumenter om mer hållbar textilkonsumtion. Kampanjen genomförs av Naturvårdsverket tillsammans med Kemikalieinspektionen och Konsumentverket.

Science park Borås