Yngre är mest positiva till att bo miljövänligt och hållbart. Det visar Skanskas Bopanel 2030 där 2 306 personer svarat på frågor om hur de ser på framtidens boende.

Hela 79 procent tycker att det kommer att vara viktigt att bo i en miljövänlig och hållbar bostad om tio år. Mest positiva är yngre i åldersgruppen 18–29 år, där 84 procent uppger att detta kommer att vara viktigt.

Yngre är även mer positiva till att dela bil. Två av tre i åldern 18-29 år säger sig vara villiga att sälja sin bil om man får tillgång till en pool med eldrivna fordon. Sett till hela gruppen är närmare hälften villiga att göra samma sak. I åldrarna 50–65 år är siffran fyra av tio.

Villiga betala extra för solceller

Varannan person är villig att betala extra för solceller. Nästan lika många kan dessutom tänka sig att spendera mer på smarta system som effektiviserar resursförbrukningen i hemmet såsom el-, värme- och vattenförbrukning.

Men även om många svarat att det är viktigt med klimatsmarta bostäder och uppger att de är beredda att betala mer för det så ser Skanska ännu inte efterfrågan på marknaden.

Enligt Skanska behövs ytterligare incitament som premierar hållbara val för att åstadkomma en tydligare förflyttning; exempelvis en grön flyttbonus eller en miljöbostadspremie.

Skanska