Att pendla till sitt jobb har blivit allt vanligare. Det visar en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort tillsammans med datajournalistikbyrån J++. Inte mindre än 1,7 miljoner svenskar idag arbetar i en annan kommun än sin hemkommun. Det är 400 000 fler än år 2004.

I undersökningen har det studerats hur resandet till och från arbetet förändrats från 2004 till 2018. Resultatet visar att pendlandet ökat markant, såväl i antal som i längd. I genomsnitt jobbar kommunpendlarna i en kommun som ligger sju mil bort och 150 000 svenskar reser minst 15 mil enkel väg – varje dag. Motsvarande siffra 2004 var 117 000.

En kommun med stor långpendling är Umeå. 58 procent av de Umeåbor som arbetar i en annan kommun är långpendlare. De flesta av dem reser till andra Norrlandskommuner, men många även till storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S), ser positivt på arbetspendlingen.

– Det är glädjande att många väljer att bo kvar i Umeå i stället för att flytta. Vi är en lagom stor och växande stad med nära till allt och goda kommunikationer till omvärlden, konstaterar han och tillägger att man med dagens teknik kan vara klimatsmart genom att arbeta en del av arbetstiden på distans, ha videokonferenser och klimatkompensera för flyg.