Grasklippare

Solna stad blir först i Sverige och världen att med hjälp av en AI-styrd robot minska spridningen av granulat och mikroplaster från stadens konstgräsplaner.

Robotisering av underhåll av konstgräsplaner är en del i projektet SmartFields – ett hållbarhetsprojekt som Solna stad driver i samarbete med Stockholms fotbollförbund och medfinansieras av Naturvårdsverket. Syftet med Smartfields är att testa och visa på nya tekniker för underhåll av konstgräsplaner.

I fredags driftsattes roboten för underhåll av konstgräsplaner på Skytteholms IP i Solna, vilket samtidigt världspremiär för användning i skarpt läge. Tidigare har enbart en prototyp testats på en fotbollsplan utanför Paris.

Ökar livslängden

Att underhållet av konstgräsplaner kan robotiseras innebär inte enbart att användandet och spridningen av konstgräsgranulat och mikroplaster minskas. Dessutom ska systemet ge bättre kvalitet och ökad livslängd på själva konstgräsplanen.

Roboten harvar, borstar och fånga upp metallföremål med en magnet, samt tar även med sig löv och annat skräp. Harvningen motverkar att granulaten trycks ihop på botten av konstgräsplanen. Borstningen gör att konstgrässtråna håller sig upprätta, för att bollen ska rulla så likt som på en naturgräsplan som möjligt.

Roboten är den första av fyra robotar som ska testas, tillsammans med ett AI-system som övervakar planen och förser roboten med data om hur planen används samt var underhåll behöver sättas in.

Solna Stad