Det kanadensiska företaget Intuitive AI har tagit fram ett nytt system för källsortering, The Oscar Nudge, som baseras på artificiell intelligens.

Med hjälp av en kamera och en databas med en miljon bilder kan The Oscar Nudge identifiera det du ska slänga – och ger dig en utskällning ifall du slänger i fel behållare. Förhoppningen är du ska lära dig att inte felsortera igen.

Västerås har fått talande soptunnor

För att göra det roligt att slänga skräp och minska nedskräpningen kommer soptunnorna i Vasaparken i Västerås inte bara kunna komprimera stora mängder skräp, utan också säga något roligt till dig.

Det är fyra Bigbelly-soptunnor som nu börjat spela upp meddelanden när de öppnas. Så snart någon slänger en bit skräp så svarar soptunnans ”skräpvarelse” med ett stycke intressant kunskap om hållbarhet, djur, natur och hälsa. ”Roligare soptunnor ger anledning att gå dit och slänga, det ger något mer”, säger stadsträdgårdsmästare Lars Wiberg.

Läs mer

Skräptrattar minskar nedskräpningen på rastplatser

I ett pilotprojekt mellan Trafikverket och Håll Sverige Rent testas så kallade skräptrattar för att minska nedskräpnings av rastplatser utmed E4:an.

Det handlar om att göra det enklare för yrkeschaufförer att slänga sitt skräp – utan att ens behöva gå ur fordonet. Skräptratten är nämligen ett rör med en tratt i höjd med fönstret på lastbilarna, där lastbilschaufförer enkelt kan sträcka ut armen från rutan och kasta soporna. Skräptrattarna finns nu på prov bland annat vid rastplatsen i Mora Stenar söder om Uppsala. Projektidén kommer från Danmark där den har gjort succé genom att minska nedskräpningen med tre fjärdedelar.

Smart sopsortering för Kolmården tog hem pris

I en innovationstävling vid Linköpings universitet tog en grupp studenter hem priset för bästa pitch med sin Reangle – trekantiga sopkärl för smart sopsortering.

Uppdragsgivare var Kolmårdens djurpark, där det årligen produceras stora mängder skräp som hittills hamnat i samma soptunna. Lösningen blev att designa trekantiga soptunnor som kan ställas i rad, i en ring eller i en grupp beroende på utrymmet och hur många fraktioner man vill ha på platsen. Locket avgör vad som ska vara i tunnan, färger och ikoner gör det enkelt för Kolmården-besökaren att göra rätt. Kolmården och övriga uppdragsgivare i tävlingen har möjlighet att köpa loss idéerna, eller tacka nej och överlåta åt studenterna att själva utveckla idéerna vidare – eller en kombination av båda.