Tidtabellsfri busstrafik gör succé i Säffle

Bild: Värmlandstrafiken.

Värmlandstrafiks och Nobinas pilottest med X-linjen har blivit en stor framgång. Efter ett år har 10 000 resor gjorts med den lilla tidtabellsfria bussen utan fast linjesträckning. Linjen har gjort att resandet med kollektivtrafiken i Säffle har femdubblats.

– X-linjen har tagits emot över all förväntan och slår resenärsrekord efter resenärsrekord. Förra veckan visade all-time-high med 402 beställda och genomförda resor. Totalt var vi då uppe i 9 995 resor, berättar Markus Bergman som är trafikchef för regionbuss på Region Värmland Kollektivtrafik.

X-linjen bokas via en app och trafikerar Säffle tätorts alla hållplatser och därtill ett flertal virtuella hållplatser. Bussen går bara när någon vill resa och systemet bygger på att flera resenärer kan boka resor samtidigt från olika hållplatser. Bussen följer sedan en rutt som systemet räknat ut.

Testperioden för X-linjen närmar sig sitt slut. Med tanke på att X-linjen har betydligt fler resenärer än den ordinarie trafiken på tätortslinje 80 i Säffle tätort, finns nu planer på att låta den bli en permanent lösning. I så fall slopas trafiken på linje 80 då X-linjen bedöms kunna hantera allt kollektivtrafikresande i Säffle utan problem.

Värmlands Folkblad

Fler trendspaningar