Elva varianter för dig som vill äta mindre kött

Trenden att äta vegetariskt och veganskt är på uppåtgående men idén om ett liv utan kött är långt ifrån ny. Det vet Anna H Lundahl som har skrivit boken ”Min farmor var vegan”.

Annas farmor blev vegetarian redan på 50-talet och senare blev hon även renlärig vegan. Detta i en tid då få visste vad det var.

Anna, som växte upp på 70-talet, har själv varit vegetarian sedan barnsben. Detta i en tid då många var grönavågare och den vegetariska trenden växte sig stark.

– Jag föddes in i den här kulturen. För mig var det lika självklart att äta vegetarisk mat som det var för andra att äta kött. Men det var samtidigt en tid då det var allt annat än coolt. I skolan krävdes det läkarintyg för att få vegetarisk mat, och jag skämdes ofta när jag gick ut i skolköket för att hämta min så kallade specialkost, min ”onormalkost.”, berättar hon i en intervju med Aftonbladet.

Nuförtiden är det få som höjer på ögonbrynen åt icke-köttätare. Det finns också en uppsjö av dietvarianter att välja på för dem som föredrar en helt eller delvis växtbaserad kost:

Lakto-vegetarian: Vegetarian som äter mjölkprodukter.

Lakto-ovo-vegetarian: Äter vegetarisk mat som innehåller mjölkprodukter och ägg.

Vegan: Äter mat från växtriket utan inslag av mat från djurriket. Undviker alltså kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg, honung och gelatin.

Demi-vegetarian: äter vegetarisk kost men även fisk, skaldjur och vitt kött.

Klimaterian: Ett av de nyaste begreppen. Verkar oftast betyda att du äter en ekologisk vegetarisk kost som syftar till att minska klimatpåverkan. Högst ibland innebär det att man äter ekologiskt kött, men syftet är detsamma.

Pescetarian: Även kallad fisk-vegetarian eller stockholmsvegetarian. Innebär att man främst äter vegetarisk kost, men ibland fisk och skaldjur.

Pollotarian: Undviker rött kött, fisk och skaldjur, men äter förutom vegetabilier kyckling och ägg.

Rawfoodare: En person som tycker att råvarorna inte bör bli upphettade över 42 grader för att behålla sina näringsämnen. De om äter rawfood använder sig av färska råvaror och det som är bäst för stunden.

Semi-vegetarian/Flexitarian: Äter främst vegetariska produkter, men även kött ibland.

Svegan: En vegan med strävan att i möjligaste mån äta mat som är odlad och producerad i Sverige.

Växtbaserad kost: Ett relativt nytt begrepp som kommer från engelskans plant based diet.

Fler trendspaningar