Linnéuniversitetet ska i samarbete med 15 företag i trä- och byggbranschen forska kring användningen av korslimmat trä i byggnader.

– Vi vill både vetenskapligt och praktiskt kunna visa på möjligheter, styrkor och fördelar med KL-trä. Inte bara miljömässigt utan även ekonomiskt och konstruktionsmässigt, säger Thomas Bader, professor i byggteknik vid Linnéuniversitetet.

I projektet ska undersökas hur korslimmat trä kan tillverkas för att få optimala egenskaper, byggnader av KL-trä ska utvärderas på längre sikt och det ska göras göra livscykelanalyser på såväl enskilda komponenter som färdiga byggnader.

– KL-trä har mycket stor utvecklingspotential. Resultaten i projektet kommer oss tillgodo, men viktigare är att hela branschen får tillgång till dem, till exempel i form av standarder, säger Tomas Bengtsson, produktionsteknisk chef på Södra Wood, som är med i projektet.

Projektet finansieras av KK-stiftelsen med 11,5 miljoner kronor, och de 15 deltagande företagen bidrar med insatser motsvarande 14,2 miljoner kr. Projektet startar i oktober och ska pågå i fyra år.

Linnéuniversitetet

Östra Småland