En spirande trend är på väg att ta form på svenska arbetsplatser. Att ge anställda som väljer bort att flyga på sin semester extra semesterdagar.

Ett av de företag som anammat idén är arkitekt- och ingenjörsbyrån Edge i Malmö. Från årsskiftet kan de anställda som bestämmer sig för att inte flyga på sin semester, kvittera ut två extra betalda lediga dagar. Tanken är att den extra ledigheten ska kompensera den längre restiden med exempelvis tåg, som gör att anställda trots allt väljer flyget.

Edge delar även ut miljöbonus till dem som väljer cykel framför bil när de ska ta sig till jobbet samt betalar ut kilometerersättning för cykelresor för dem som färdas med ett eget fordon till ett möte.

MTR Express först ut

Först ut att realisera jobbförmåner som har klimatfördelar var tågbolaget MTR Express i oktober förra året. Då gavs anställda i den operativa verksamheten möjlighet att ta ut två extra dagars betald ledighet medan tjänstemän gavs möjlighet att arbeta under restiden, om de tog tåget till semestern.

Även ETC-företagen har bestämt sig för att ge de medarbetare som nobbar flyget under 2020 två extra lediga dagar.

– Vi vill ge en morot till den som står och tvekar mellan flygresor och en klimatsmart semester, säger Signe Lidén, personalchef på ETC-tidningarna.

Niklas Egels Zandén, professor i företagsekonomi vid Göteborgs universitet, menar att det följer en trend där företagens moraliska gräns hela tiden förskjutits – där de förväntats ta mer och mer ansvar för miljö och social hållbarhet.

Tidningen Syre

Edge

ETC