Är det möjligt att arrangera digitala konferenser med ett större antal deltagare? Detta testades nyligen vid Lunds universitet där 70 personer i Hong Kong deltog i en digital konferens för att diskutera samarbeten med ledande representanter för universitet, region och näringsliv i Skåne.

Deltagarna såg varandra via en storskärm. Moderatorer på varsin sida jordklotet ledde diskussionerna.

Universitetet använder ofta Skype, Skype för företag, Zoom, webbinarier och andra digitala mötesverktyg, men det var första gången man höll en konferens med så många deltagare.

– Det här mötet hade inte gått att ordna om vi skulle flyga hit flera höjdare från andra sidan jordklotet. Så det finns fler fördelar än att dra ner på koldioxidutsläppen, säger initiativtagaren Bengt Streijffert, senior rådgivare för Lunds universitet och ordförande i Hong Kong Chamber of Commerce Sweden South.

Social interaktion

Hur gick det då? Det fungerade bra med den efterföljande diskussionen, tyckte Bengt Streijffert, och deltagarna var mycket nöjda. Det uppstod också social interaktion mellan panelerna. På minussidan var att ljudkvaliteten från Hongkong inte var den bästa medan den från Lund var perfekt. Något pausmingel kunde det här formatet inte erbjuda.

– Den största fördelen i det här fallet var som sagt att detta möte inte hade blivit av på annat sätt. Och så blev det tidseffektivt och närapå gratis, säger Bengt Streijffert.

Lunds universitet