En av europas ledande applösningar för att minska matsvinn från dagligvaruhandel, bagerier och restauranger etableras i Sverige. Den danska appen, Too Good To Go, lanserades 2016 i Köpenhamn och är etablerad i 15 europeiska länder. Hittills har man etablerat avtal med 43 000 partners som genom appen kan minska sitt matsvinn. Via appen kan dagligvaruhandeln.. read more →

Köket är snart inte längre den traditionella plats den alltid varit. I framtiden väntar flexibla planlösningar, co-living och inte minst kök anpassade till vår nya livsstil att äta mer vegetariskt och mindre kött. Köket är hemmets nav och därför intressant att studera. Det menar Sara Ilstedt, professor i produkt- och tjänstedesign på KTH. Själv tror.. read more →

Bidrar stadsodlingar till hållbar utveckling? Det ska ett nystartat projekt på IVL bringa klarhet i. Stadsodlingar har börjat växa fram på många platser runt om i världen, som ett svar på behovet av att hitta alternativa och hållbara lösningar för att producera mat. Trenden drivs på av klimatförändringar, urbanisering, befolkningstillväxt och minskade ytor med odlingsbar.. read more →

En ny stadsodling på taken till utställningshallarna Paris Expo Porte de Versailles i Paris kommer att bli världens största. Odlingen kommer att täcka 14 000 kvadratmeter och beräknas producera över ett ton frukter och grönsaker varje dag. Odlingen kommer att ske med modern odlingsteknik, så kallad vertikal aeroponik där man genom dimma och luftfuktighet kan.. read more →

Växjö har startat ett projekt med testbäddar för entreprenörer som vill utveckla affärsidéer inom matproduktion och lokalproducerade odlingar. Kanske blir de framtidens stadsbönder. – På en bit mark som i nuläget inte används och med inspiration från olika stadsodlingsprojekt ville vi testa vad som händer med den lokala entreprenörsandan om vi erbjuder en odlingsyta och.. read more →

Går det att driva en restaurang som producerar noll avfall? Absolut menar ägarna bakom restaurang Nolla i Helsingfors där man arbetar utifrån principen att inget avfall ska uppstå. Målet är att bli landets ledande matsvinnsrestaurang. Symboliskt nog saknar Nollas restaurangkök avfallstunna. Istället hamnar avfallet i en varmluftskompost, som är placerad i ett litet rum intill.. read more →

I Stockholm har ett nytt innovationsprojekt startat för att skapa världens mest hållbara restaurang. Hur långt man kan gå inom hållbar och cirkulär restaurangdrift om man verkligen tar i? Det frågade sig industridesignern Maria von Euler och kocken Johan Gottberg när de möttes vintern 2018. För att få svaret har det startat en gränsöverskridande projektgrupp.. read more →

Livsmedelsforskare vid Lunds universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp har inlett ett samarbete under titeln Food Tech Links. Tanken är att Food Tech Links ska bli ledande i landet inom livsmedelsforskningen och bidra till lösningar som kan omsättas inom företagen i framtidens hållbara livsmedelssystem. Autonoma odlingssystem, vertikal och urban odling i cirkulära system, växtförädling för.. read more →