Under 2021 ska Kungsledens första Symbiotic Building stå klar – ett nytt koncept som sätter hyresgästernas hälsa och välmående i centrum.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden, har under flera år arbetat med hälsa och välbefinnande i byggnader – en fråga som hon anser behöver få större fokus.

– Jag har jobbat hårt för att förändra branschen och att vi ska bygga platser för människor och anpassa platserna efter människorna och inte tvärtom, säger hon i en intervju med Förvaltarforum.

Fyra hörnstenar

Symbiotic Building bygger på fyra hörnstenar: hälsa, service, intelligens och biophilia, ett begrepp som myntats av den amerikanska biologen Edward O. Wilson, som går ut på att det finns ett naturligt band mellan människan och naturen.

Tina Lindh, affärsutvecklare på Kungsleden.

Att integrera naturen i byggnader och ge dem namnet Symbiotic Building är dock Kungsledens och Tina Lindhs idé.

Den första fastigheten som byggs enligt konceptet är en flerfamiljsfastighet i stadsdelen Hyllie i Malmö.

Fastigheten byggs med flera naturnära element där till exempel gemensamma ytor får egna klimatzoner som skiftar med årstiderna. Fastigheten kommer certifieras enligt Leed och Well v2.

Fastigheten är också utrustad med den senaste kommunikationstekniken för att underlätta vardagslivet. Det gäller allt från att hålla koll på energiförbrukning, värme och avfallsförbrukning, till catering, kemtvätt och bokning av träningspass.

Tina Lindh beskriver det som en holistisk och hållbar utveckling av en byggnad eller ett kontor.

– Vi har gått ut med Symbiotic Building eftersom det är det vi bygger just nu. Men vi har planer på att även klassificera kontor som Symbiotic Office. Dessutom tittar vi på områden som vi kan göra om till Symbiotic District, men då är det mycket större frågor som hanteras.

Förvaltarforum

Kungsleden