Många industrier är starkt beroende av plast. En av dessa är leksaksindustrin. Uppskattningsvis består 90 procent av dagens leksaker av plast och även om det görs försök är det svårt att hitta en väg ut ur plastberoendet.

Den amerikanska leksakstillverkaren Hasbro, som bland annat tillverkar leksaker åt Marvel och Disney, meddelade nyligen att de ska fasa ut sin plastpaketering. 2022 ska Hasbro inte längre använda plastförpackningar.

Att designa om förpackningarna är en komplex uppgift enligt Hasbros vd John Frascotti. Bland annat görs försök att ersätta plasten med papper.

Men vad gäller leksakerna är det en annan femma. De kommer fortsätta tillverkas av plast, i alla fall under överskådlig framtid, tror branschen.

Lego lovar plastfritt till 2030

Danska Lego är ett av leksaksföretagen som i alla fall gör ett försök att ta sig ur plastberoendet. Än så länge är dock bara två procent av Lego-bitarna gjorda av det icke-fossila materialet sockerrör.

Lego har lovat att senast 2030 ska samtliga klossar och delar i företagets utbud vara gjorda av något annat än fossilbaserad plast. Men dit är det långt.

– Vi provar massor av olika material för tillfället, och vi provar många som inte fungerar innan vi hittar något som fungerar, säger Legos vd Niels B Christiansen.

Med sockerrör är problemet att odlingen av dessa slukar stora resurser. Dessutom är bioplasten svår att återvinna.

Veckans Affärer

Dagens Nyheter