Många tänker på smarta hem som en möjlighet att öka komforten i vardagen. Som att lösa upp ytterdörren med mobilen eller starta hemmabioanläggningen. Men med smart teknik finns också stor potential att sänka elförbrukningen i hemmet. Här är fem tips.

Styr belysningen

Att styra sin belysning i hemmet är inte särskilt svårt– även om du själv inte är där. Lättast är att köpa smart belysning och sedan koppla ihop den med mobiltelefonen. Då kan du själv – var du än är – styra vilken belysning som ska vara tänd och när. Ett annat alternativ som är bra ur besparingssynpunkt är lampor försedda med rörelsedetektor. Det finns på marknaden också sensorer som gör att lamporna dimmas ner när du inte är i rummet och som lyser starkare när du är där. För utomhusbruk är trådlösa belysningar som drivs med solceller allt vanligare.

Anpassa innetemperaturen – vinter och sommar

Gärna varmt och skönt, men varför elda för kråkorna? Med hjälp av smarta radiatorer och din mobiltelefon kan du styra värmen till en lägre nivå när du inte är hemma och sedan kanske lite högre när så anses lämpligt. Det går också på samma sätt att ge olika rum skilda temperaturer. Bra såväl ekonomiskt som för trivsel. Vissa radiatorer känner till och med av om fönstret står öppet. Då stänger den automatiskt av värmen i just det rummet.

Att kunna reglera temperaturen är förstås viktigt även på sommaren. Då vill vi istället stänga ute värmen. Här kan då smarta markiser/persienner/jalusier vara bra att satsa på. Detta istället för att helt rikta in sig på en AC, eller använda luftvärmepumpen som AC, vilket slukar mycket energi.

Förbättra ventilation och inomhusmiljö

Ventilationen är viktig – och avancerad. Den är inte lämplig för vem som helst att gå in och ändra i. Men det finns system som drar ner ventilationen – och därmed energiförbrukningen – när du inte är hemma. Många moderna FTX-system följer dessutom inomhusluften via sensorer och kan därmed exempelvis öka ventilationen när du duschar och sedan minska den när behovet inte är så stort.

Stäng av det som inte används

Standby läge är populärt. Men det kostar. En lösning är förstås att helt enkelt dra ur sladden, men ett annat alternativ är att placera ett wifi-uttag mellan vägguttaget och prylarna. Detta stänger sedan av det du vill när du vill.

Hitta energitjuvarna

Sist men inte minst gäller det att hitta hemmets energitjuvar – och sådana finns det ofta gott om. Ett bra sätt att komma till rätta med dem är att använda sig av uttag som läser av energiförbrukningen. Det finns också mellansticksplugg som kan mäta elförbrukningen från en enskild produkt.

Bygga Hus