På mindre än ett år har Toyotas bilpool Kinto Share i Stockholm vuxit till över 150 bilar som utnyttjas av 6.000 användare. Nu blir bilpoolen den första i Sverige med vätgasbilar.

Redan till sommaren kommer troligen Toyotas vätgasdrivna modell Mirai finnas tillgänglig i bilpoolen. Det handlar om bilar ur den andra generationen som uppdaterats bland annat med upp till 65 mils räckvidd.

– I Sverige i dag finns endast tre publika tankstationer för vätgas, vilket förstås både begränsar kunder och användningsområdet för en bil som Mirai, säger Johan Lundblad, mobilitetschef på Toyota Sverige, där Kinto ingår.

Tanken är därför att låta bilpoolskunder testa att köra vätgasbil till vardags. Precis som övriga bilar i poolen kommer vätgasbilarna finnas tillgängliga att hyra från en timme upp till en månad i ett första skede. Vid vilken station Mirai-bilarna kommer att placeras är ännu inte bestämt.

– Vi ser just nu ett enormt snabbt växande intresse för vätgasen i Sverige, och genom att demokratisera tekniken för fler hoppas vi förstås också på en snabbare utbyggnad av infrastrukturen för tankstationer.

Toyota har också en målsättning att utöka antalet bilar till Sveriges andra vätgashubbar som Mariestad och Sandviken.

Toyota Sverige