Konsumentorganisationen Elbil Sverige bildar tillsammans med företagen Hubject och GreenCharge det första svenska roamingnätverket för laddning.

– Det är Sveriges första enhetliga betalningsplattform för elbilsladdning. För den som kör elbil innebär det att det skapas ett enhetligt abonnemang, med ett laddkort som kommer fungera på olika laddare oavsett operatör, säger Göran Fredriksson, kommunikationsansvarig på Elbil Sverige.

Hubject har redan 250 000 anslutna laddpunkter och 750 olika företagspartners i 43 länder i sin roamingplattform, bland andra Eon och Vattenfall.

Greencharge har å andra sidan många mindre, regionala ock kommunala aktörer i sitt nätverk.

En enhetlig lösning för laddning i Sverige har efterlysts av många, under en lång tid och för att lösa frågan har energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) bjudit in branschen till ett möte i slutet av augusti.

– Nu kommer vi kunna peka på att det finns system som redan fungerar, något man kan bygga vidare på och utgå ifrån, till exempel i diskussioner om en enhetlig prissättning på laddning, säger Göran Fredriksson.

Den nya tjänsten ska vara redo under tredje kvartalet i år och starta med ett antal testpiloter.

Längre fram är det tänkt att nätverket ska expandera i Norden och Europa.

Elbilen i Sverige