Flyg, hotell- och resebranschen kan till följd av coronapandemin förvänta sig kraftiga förändringar i resebeteendet, vilket kan påverka branschen under en längre tid.

Amerikanska CNN har intervjuat ett flertal experter på resande och ekonomi om hur de tror att vårt resande förändras. Även ekonomitidskriften Forbes tar i en artikel upp troliga förändringar.

– Människor kommer fortfarande vilja resa, men ett mer försiktigt beteende är oundvikligt. Resenärerna kommer vilja se faktiska, fysiska förändringar som gör resandet säkrare, säger Adam Blake, ekonomiprofessor och forskningschef inom turism och hotellnäring vid universitetet i Bournemouth till CNN.

Experterna förutspår flera troliga förändringar.

Större krav på renlighet och rutiner för att kontrollera detta. Det gäller i flygplan, hyrbilar och hotell eller andra boenden. Här krävs tydlig kommunikation och information för att dämpa gästerna oro. Alternativa boenden, t ex i privata hem som hyrs via AirBnb, kan få det tuffare, då dessa har svårare att säkerställa standarden på städningen.

Ingen vill resa trångt. Förutom att flygbolagen kan få problem att fylla sina plan till följd av att färre reser, kan man behöva lämna tomma stolar mellan passagerarna. Vissa flygbolag har redan aviserat att man slutar servera mat under flygningarna.

Fokus på nära resande. Att stanna i det egna landet kommer att kännas säkrare än att flyga eller åka på kryssningsresor långt bort. Troligtvis kommer även tidsmässigt kortare resor, till exempel över en weekend, att vara vanligare än längre.

En övergång till mer hållbar turism. Innan coronapanemin var överturism, hållbart resande och miljöfrågor kopplade till turism det som diskuterades mest. Möjligen kan vårt resande nu bli mer hållbart, ansvarsfullt och etiskt.

Affärsresenärerna kommer troligen vara de som återupptar resandet först.

Lägre priser och mer flexibla bokningsregler, åtminstone för en tid framöver.

Kryssningsbranschen kan få det tufft. De flesta har hört berättelser om corona-isolerade kryssningsfartyg och kommer inte att riskera att sätta sig i en sådan situation. När kryssningarna väl återupptas kan de behöva förändra sina rutiner, till exempel vad gäller matservering och börja med á la carte-serveringar istället för bufféer.

CNN: What will travel look like after coronavirus?

Forbes: What will travel be like after the coronavirus?