Plagg tillverkade av startupbolaget Re:newcells nya material circulose kommer nu för första gången att sälja i butik. Det är H&M – som deläger bolaget – som nu lanserar ett plagg gjort på det svenskutvecklade tyget.

Circulose är ett nytt patenterat material som framställs genom kemisk återvinning av textilavfall från allt från gamla jeans till spill från textilfabriker. Slutprodukten blir en ”matta” av pressat, återvunnet material som skärs till ark som säljs till klädtillverkare. Dessa kan sedan spinna olika slags textilfibrer.

Metoden har utvecklats av forskare vid KTH i Stockholm och finns nu i produktion i industriell skala vid Renewcells fabrik i Kristinehamn. Målet till 2025 är att återvinna en miljard plagg om året, eller 250 000 ton textilier i flera nya produktionsanläggningar.

Intresset för det nya materialet är stort. Två svenska kedjor H&M och Kapp-Ahl har redan investerat i tillverkningen och ytterligare ett femtiotal modekedjor är intresserade av att använda circulose i sina kläder.

Säljs i 100 butiker

Nu nås nästa milstolpe då ett plagg tillverkat av circulose blir tillgängligt i handeln till slutkunder. Plagget – en klänning som lanseras av H&M – ska säljas i omkring 100 butiker över hela världen och online på alla marknader.

Den nya kollektionen är det första av ett flertal samarbeten med globala varumärken planerade för 2020.

DI Digital

Läs mer i Miljö Online Trend: Re:newcell skalar upp tillverkning av kemiskt återvunna textilier