När Karlstads kommun skulle bygga ut Norrstrands förskola var ett av kraven i anbudet att huset skulle byggas i korslimmat trä. Träet som används är också närproducerat: träden har inte rest mer än tio mil.

– Det gör det här projektet unikt. Virket som vi använder är närproducerat på riktigt, säger Anna Sahlin, produktionschef på Skanska i Karlstad.

Trä är ett annorlunda material att bygga i på många sätt. Bland annat måste fukt undvikas. Träet ska torka långsamt i låg temperatur för att inte spricka.

En annan utmaning med att bygga i massivträ är ljud. Eftersom det är en relativt ny byggteknik finns det inte lika många erfarenhetsvärden som vid traditionella byggmetoder. Osäkerhetsfaktorn kan i sin tur driva upp kostnaden.

Men att bygga i trä har också många fördelar. Väggblocken kan levereras upp till 16 meter långa, vilket resulterar i ett snabbt montage. Andra fördelar är att det blir en tyst byggarbetsplats då man inte behöver använda exempelvis slagborrmaskiner. Vidare är insidan av ytterväggen “färdig” när den kommer och behöver inte gipsas eller spacklas. Allt synligt trä lackas endast med en vitpigmenterad brandlack.

Skanska