Volkswagen har tagit fram ett koncept för en mobil snabbladdningsstation för elbilar. Tanken är att den ska fungera som en ”powerbank” för elbilar som kan installeras var som helst där efterfrågan finns eller där laddningsmöjligheter för elbilar saknas. VW planerar att starta serieproduktion av snabbladdningsstationen nästa år.

Den mobila laddningsstationen fungerar precis som en powerbank, av den typ vi använder till våra mobiltelefoner, men är istället framtagen för elbilar – betydligt större och kraftfullare. Den har en laddningskapacitet på upp till 360 kWh, vilket räcker för laddning av upp till 15 elbilar.

Upp till fyra elbilar kan laddas samtidigt med ”powerbank”-konceptet, varav två med DC-snabbladdningsteknik.

När energiinnehållet i det mobila batteripaketet sjunkit under ett visst värde, byter man helt enkelt ut hela laddningsstationen mot en ny. Finns det möjlighet att ansluta den till elnätet, laddar batteripaketet kontinuerligt upp sig självt.

Om stationen laddas med förnybar energi från sol eller vind kan laddningsstationen temporärt lagra energin, och på så sätt erbjuda CO2-neutral körning med bilen.

VW planerar också att ge kasserade batterier från elbilar ett andra liv i laddningsstationerna.

Laddningsstationens mått är endast 120 x 100 cm, vilket gör att stationen kan placeras nästan var som helst.

Volkswagen