I fredags i förra veckan öppnade Malmö sitt första matsvinnskafé.

Kaféet drivs av den ideella föreningen Rude Food, som tidigare gjort sig kända för att vara först i Sverige med catering baserat på matsvinn.

– Vi kommer att skapa fantastisk, hållbar, återvunnen och näringsrik mat för en summa de allra flesta har råd att betala, säger Lakshmi Freier, koordinator på Rude Food.

Maten får Rude Food från lokala samarbetspartners som butiker och bagerier. Det gör att utbudet i kaféet kan variera en del från vecka till vecka.

– Det är alltid en överraskning vad som kommer in för räddad mat varje vecka. I motsats till andra restauranger tittar vi först på vad som kommit in och planerar sedan vad vi ska göra med det, förklarar Lakshmi Freier.

Målet för kaféverksamheten är att minst 50 procent i varje rätt ska komma från matsvinn, att menyn ska spegla Malmös mångfald och att Garagets besökare ska få vara med och påverka utbudet.

Malmö stad