Norges största privata slakterigrupp, Fatland, gör en storsatsning på vegetariskt och bygger en helt ny produktionsanläggning för vegovaror.

Fatland investerar 100 miljoner norska kronor i anläggningen som ska ligga i Sandefjord.

Redan nu, innan satsningen, levererar Fatland 5-6 ton vegetariska produkter i veckan. Företagsledningen ser breddningen till den vegetariska marknaden som helt naturlig.

– Jag ser ingen anledning till att köttindustrin inte ska investera i vegetariskt. Jag har aldrig hört att bönderna, våra 5 000 råvaruleverantörer, har reagerat negativt på det, säger Fatlands vd Terje Wester till Stavanger Aftenblad.

Fatland är inte den första slakterigruppen som satsar på vegetariskt. Livsmedelskoncernen Vion, med anläggningar i Nederländerna och Tyskland, gick i höstas gick ut med att en av deras slakterianläggningar kommer göras om till att producera helt växtbaserade köttalternativ.

Stavanger Aftenblad