En prototyp-dammsugare som är tillverkad av 100 procent återvunnet och återanvänt material, från bland annat kasserade hårtorkar, dammsugare och datorer. Det presenterade Electrolux och Stena Recycling under det digitala eventet Circular Initiative på onsdagen.

Electrolux var tidigt ute och pekade redan 2010 på bristen på större volymer av återvunnen plast och annat material, med tillräckligt hög kvalitet, som ett problem för en cirkulär ekonomi.

Sedan dess har Electrolux inlett ett samarbete med Stena Recycling inom ramen för Circular Initiative. Målet är att öka kunskapen om hur man får marknaden för återvunnen plast att fungera lika bra som för jungfruliga material.

Enligt Jonas Samuelson, vd och koncernchef på Electrolux, är det många överväganden bolaget måste göra vägen på vägen mot att bli mer cirkulära. Allt ifrån hur produkterna ska designas till nya affärsmodeller, legala aspekter, kvalitet och säkerhetsfrågor.

Hälften återvunnet material 2030

− Vi måste också hitta en bra balans när det gäller att öka mängden återanvänt och återvunnet material när vi tillverkar produkter som är optimerade för ytterligare återvinning i slutet av livstiden, säger Jonas Samuelson.

Electrolux har satt som mål att samtliga produkter år 2030 ska innehålla minst 50 procent återvunnet material.

Circular Initiative lanserades av Stena Recycling 2019. Investor, ABB, Combitech, Electrolux och Stora Enso är samarbetspartners sedan start.

Under eventet presenterade även ABB ett nytt cirkulärt flöde för elmotorer i industrin och Stora Enso presenterade hur de har utvecklat en cirkulär biprodukt från pappers- och massaproduktion. Denna kan exempelvis användas som komponent i lättbetong, cement och som hydrauliskt vägbindemedel.

Stena Recycling

Läs mer om Electrolux dammsugare